KWS
   
 

Fröproduktion

 

Planeringen

Produktionen av certifierat sockerbetsutsäde börjar redan två till tre år före sockerbetssådden med planering av sorter och mängder.

Produktionsförfarande

Sockerbetor är tvååriga. Efter bildandet av lagringsroten under första året (den vegetativa utvecklingen) kan den först efter en flera veckor lång köldperiod (vernalisation) bilda fröstockar under det andra året.

Produktionsområden

De huvudsakliga odlingsplatserna för sockerbetsutsäde som KWS använder för de europeiska marknaderna är sydvästra Frankrike (Lot et Garonne) och norra Italien (Emilia Romagna).

Sticklingsproduktion

Basutsädet sås i augusti på högspecialiserade gårdar med en utsädesmängd av c:a 1,0 – 1,2 milj. frö per hektar (10-12 enheter/ha).

Fröproduktion

Till fröproduktionen planteras i februari sticklingar från hansterila, monogerma moderlinjer tillsammans med multigerma pollengivare i rader med förhållandet 6:2 eller 8:2. Planttätheten är c:a 40.000 plantor/hektar.

Skörd av sockerbetsfrö

Efter blomningen avlägsnas pollengivarna från uppförökningsytorna.


 
KWS