Sockerbetor – Förädlingsmål
Förädlingsmål
-
Rotskörden per hektar är avhängig av en rad faktorer. Skördens storlek beror t.ex. på: Jordmån Väderförhållanden Försörjning med näringsämnen och vatten Potentialen hos en viss sort, som förädlaren kan påverka. Det optimala betbeståndet med ca. 90.000 betor per hektar möjliggör, beroende på odlingsplats, en skörd på 40 till 100 ton nackade* betor per hektar. * När sockerbetan vidareförädlas till socker kan endast roten användas. Därför "nackas" betan vid skörd.
-
Genom många års förädlingsarbete med sockerbetan har man ökat sockerhalten betydligt, och idag utgör den ca. 15 – 20 % av rotens färska vikt. Med en vattenhalt på ca. 75 % utgör sockret alltså den största andelen av torrsubstansen. Sockerhalt och rotskörd är vanligtvis negativt korrelerade, dvs. sorter med hög sockerhalt har en lägre rotskörd än sorter med låg sockerhalt. Visste du egentligen hur mycket bitsocker som ursprungligen fanns i sockerbetans stamfader? Högst 5 gram socker – det motsvarar 2 bitar! Idag däremot är utbytet 140 gram socker, vilket motsvarar 56 sockerbitar.
-
Sockerskörden beräknas i ton per hektar, och beräknas med hjälp av rotskörden/ha multiplicerat med sockerhalten. Det är växtförädlarnas uppgift att kombinera hög rotskörd med hög sockerhalt i en och samma sort för att uppnå en mycket hög sockerskörd, då detta är det viktigaste ekonomiska kriteriet.
-
På sockerbruken strimlas och koks de levererade betorna. Råsaften befrias sedan från organiska och oorganiska ickesockerämnen bl.a. genom tillsatsen av kalkmjölk, ock tunnsaften ångas ned till tjocksaft. S.k. melassbildare, främst kalium, natrium och vissa organiska kväveföreningar binder delar av sockret och förhindrar att detta kan extraheras ur saften. Natriumhalten är redan mycket lägre i de nyare sorterna, men det är fortsättningsvis en viktig uppgift för förädlarna att även sänka halten alfa-aminokväve, eftersom detta försvårar sockrets kristallisering. Ökningen under de senaste åren av mängden utvinnbart socker beror dock också på en nästan halverad kvävegödselmängd.
-
I den sista processen av sockerframställningen skiljs sockerkristallerna ut från sirapen genom centrifugering. Sockerkristallerna tvättas sedan med vattenånga. Så uppstår vitt socker, eller rent socker, och den verkliga skörden rent socker per hektar beräknas genom att dra förlusterna i produktion och melassbildning från den beräknade sockerskörden.
-
Ett mål för den moderna sockerbetsförädlingen är rena betor Rena betor För att den värdefulla åkerjorden ska förbli på åkern kan betorna rensas innan transport till sockerbruken. Men även förädlingen spelar en roll när det gäller betornas renhet. Vid selektionen beaktas särskilt att betans rotform bör vara så jämn som möjligt, där fåran i betan inte får vara djup. På så sätt kan man reducera andelen jord som sitter kvar på betan, särskilt på tunga jordar eller under fuktiga skördebetingelser. Stocklöpningsresistens Till skillnad från spannmål, majs och raps är sockerbetan en tvåårig växt, vilket innebär att det är först under det andra växtåret som sockerbetan övergår i den generativa, fröbildande fasen. Under det första året bildas roten, som lagrar näring (socker) som sedan ska förse växten med energi under andra årets blomningsfas. Under vissa förutsättningar, oftast efter en köldperiod, kan enstaka betor redan under det första året övergå till den generativa fasen och bilda s.k. stocklöpare eller fröstockar. Om stocklöparna får mogna kan detta leda till vildbetor. Dessutom försvårar stocklöparna upptagningen. Därför är hög stocklöpningsresistens ett viktigt urvalskriterium vid förädling av sorter med hög avkastning.